| Ampul Voltaj Sorusu | |
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
yvz Admin
Mesaj Sayısı : 262 Yaş : 38 Location : Angara....İstanbul Kayıt tarihi : 30/08/07
| Konu: Ampul Voltaj Sorusu Çarş. Kas. 07, 2007 10:37 pm | |
| Nasıl oluyor da bazı ampuller 1.5 voltluk pille çalışırken bazıları 220 voltla çalışıyor? 5 voltluk bir ampule 220 volt uygularsam filaman erir mi? Verdiğimiz elektriğin alternatif akım ve doğru akım olması ampulleri etkiler mi?
Bir ampul, içindeki filaman sıcak olduğu için ışık verir ve onu ısıtan da uygulanan elektrik akımıdır.Ayrıca, açığa çıkan ısının gücü (P=i^2R=V^2/R) ampulün direncine de bağlıdır. Herhangi bir ampule uygulanan herhangi bir akım yada voltaj değeri için bir miktar güç açığa çıkmaktadır. Eğer uygulanan akım yada voltaj yeteri kadar büyük değilse açığa çıkan güç az olacak ve filaman fazla ısınamayacaktır. Bu durumda açığa çıkan enerji, sıcak cisim ışıması ilkesine göre spektrumun kızılötesi kısmında olacağı için gözle algılanamayacaktır. Yani bir ampulün çalışması, filamanın yeteri kadar ısıtılarak görünür bölgede ışık vermesini sağlayarak mümkün oluyor. Eğer biz ampulün çalışacağı voltaj değerini sabitlemişsek (1.5 V), çıkacak olan ışığı sadece filamanın direncini değiştirerek ayarlayabiliriz, bunu da filamanın boyunu yada kesit alanını değiştirerek yapabiliriz. Bu durumda 1.5 ve 220 voltluk ampullerin birbirlerinden farkı içlerindeki filamanın uzunluğu ve kesit alanıdır. Ayrıca filamanın direnci sıcaklıkla da değişmektedir. Bu yüzden ampuller yarı vakumludurlar ve filamanın parlamasına ve açığa çıkan ısı fazlalığının dışarıya taşınmasına yardım eden iyonize olmuş gazlar içerirler. Ama 5 voltluk bir ampule 220 volt uygularsak ampul gereğinden fazla güç üretir ve filaman açığa çıkan ısıyı dağıtamayacağından aşırı ısınarak erir. Güç formülü alternatif ve doğru akım için aynıdır (basit dirençlerde) .Bu durumda verdiğimiz elektriğin AC ya da DC olması fark etmez. Ama gözümüzün bir ışığı sürekli görebilmesi için saniyede en az 25 defa yanıp sönmesi gerekir (alternatif akımın frekansı en az 25 Hertz olmalı). Ama şehir elektriğinin frekansı 50 Hz olduğu için (ampul konusunda) doğru akımla arasında bir fark yoktur | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu Perş. Kas. 08, 2007 7:42 pm | |
| eline saglık ama ben bisey anamadım | |
|
| |
yvz Admin
Mesaj Sayısı : 262 Yaş : 38 Location : Angara....İstanbul Kayıt tarihi : 30/08/07
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu Perş. Kas. 08, 2007 8:39 pm | |
| haydiiiii. neresini anlamadın yeğenim. bi daha anlatıym mı | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu Perş. Kas. 08, 2007 9:32 pm | |
| anlat cuce?? ama ben bu telin direnci boyu ile orantısını merak ettim Acaba var mı bi alaka | |
|
| |
yvz Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu Cuma Kas. 09, 2007 2:15 pm | |
| - yvz demiş ki:
- Eğer biz ampulün çalışacağı voltaj değerini sabitlemişsek (1.5 V), çıkacak olan ışığı sadece filamanın direncini değiştirerek ayarlayabiliriz, bunu da filamanın boyunu yada kesit alanını değiştirerek yapabiliriz. Bu durumda 1.5 ve 220 voltluk ampullerin birbirlerinden farkı içlerindeki filamanın uzunluğu ve kesit alanıdır.
zannedersem burayı anlamadın genç sana tek formül o zaman R= (ro).L/A direncin değerini verir iki telin direnç farkı,bu formüldeki bileşenlerin farklı olmasından ileri gelir. sana yuh demekten kendimi alamıyom sayın enemy. ayrıca boy kelimesini bold yapmışsın gözümden kaçmadı yiiiğenim gözlerinden öperim. | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 12:10 am | |
| | |
|
| |
yvz Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 12:25 am | |
| adamı ayar etme. | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 12:38 am | |
| | |
|
| |
yvz Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 1:01 am | |
| bak yeğenim sana cilt cilt kitaba bedel bi mesaj yazdım. istersen bi daha yazıym. adamı ayar etme. | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 1:14 am | |
| ayar demisken benim aklıma hep ayarlı reosta takılıp duruyo? sen bu ayar olayına yakın oldugun için beni ayarlı reosta konusunda aydınlatsaana | |
|
| |
yvz Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 1:48 am | |
| öncelikle ayarlı reosta diye bişeyin olmadığını hatırlatmak isterim sana sevgili meslektaşım,kader arkadaşım. reosta dediğinde kastedmek istediğin manayı tutturmuş olursun zaten. sonralıkla ise Reostalar Reostalar,iki uçlu ayarlanabilen dirençlerdir. Bu iki uçtan birine bağlı olan kayıcı uç, direnç üzerinde gezdirilerek, direnç değeri değiştirilir. Reostaların da karbon tipi ve telli tipleri vardır. Sürekli direnç değişimi yapan reostalar olduğu gibi, kademeli değişim yapan reostalarda vardır.
Reostanın başlıca kullanım alanları: Laboratuarlarda etalon direnç olarak, yani direnç değerlerinin ayarlanmasında ve köprü metodunda direnç ölçümlerinde, değişken direnç gerektiren devre deneylerinde, örneğin diyot ve transistor karakteristik eğrileri çıkarılırken giriş, çıkış gerilim ve akımlarının değiştirilmesinde ve benzeri değişken direnç gerektiren pek çok işlemde kullanılır. Sevgiler,saygılar... | |
|
| |
EnemyOfSelf Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 2:16 am | |
| şimdi hocam ben sunu anadım solediklerinizden; Reosta = ayarlı direnç tamam burası . peki ayarlı reostaya ne oldu. yok şimdik ole bisey . yani yoksa beraber uretelim olmaz mı ? sende ayar var. ben reosta bulurum olur bize ayarlı reosta??? | |
|
| |
yvz Admin
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 2:21 am | |
| öte git la. uyuz ettin beni gene. yok sana ayarlı reosta neyim | |
|
| |
ketomaj Onursal Üye :)
| Konu: Geri: Ampul Voltaj Sorusu C.tesi Kas. 10, 2007 3:42 am | |
| ben bu konuya ayar oldum cüce ayar etme ne olur, çalış senin de olur | |
|
| |
| Ampul Voltaj Sorusu | |
|